Inhoudsopgave


Lezing door Sander Wassing over Grave, de Beeldenstorm (1566) en Alva's 'Raad van Beroerten'.

De Beeldenstorm (1566)
De Beeldenstorm (1566)

Gedurende de zomer van 1566 stegen in de Nederlanden sociale, religieuze en economische spanningen tot een kookpunt. De religieuze spanningen waren vooral een gevolg van de door de Spaanse koning Filips II ingestelde Inquisitie die het opkomende protestantisme (lutheranen, calvinisten e.d.) bestreed.
Hendrik van Brederode wierp zich op als spreekbuis van die onvrede en stelde zich aan het hoofd van het 'Verbond der Edelen'.
In het beroemd geworden (door honderden edelen ondertekende) 'Smeekschrift' werd geëist dat de Inquisitie zou stoppen met de vervolging van protestanten. Dit smeekschrift werd aangeboden aan landvoogdes Margaretha van Parma.
Overal in het land vonden in die tijd druk bezochte hagenpreken plaats waarbij het volk tot actie werd aangespoord. Dat mondde uit in de beruchte 'Beeldenstorm'.

Een antwoord van koning Filips II op deze oproeren kon niet uitblijven: hij stuurde zijn belangrijkste generaal, de hertog van Alva, met een leger naar de Nederlanden om orde op zaken te stellen. Eenmaal aangekomen in Brussel stelde Alva een speciale rechtbank samen om de beeldenstormers op te sporen en te bestraffen: de Raad van Beroerten. Ongeveer 60 inwoners van Grave zijn door deze 'bloedraad' gevonnist!
Wat hadden mannen als Jan Gerritsz (wever), Jan Anthonissen (timmerman) en de slotenmaker Daneel op hun geweten? Hoe liep het met hen af? Sloegen beeldenstormers ook toe in Grave? Deze en andere vragen komen tijdens de lezing van Sander Wassing uitgebreid aan de orde.

De lezing van Sander Wassing wordt gehouden in de bibliotheek van Grave. Adres: Trompetterstraat 2, 5263 ER Grave.
Datum lezing: zo 18 maart 2018
De lezing begint om 14.00 uur en duurt met pauze twee keer drie kwartier.
De toegang is gratis.


Lezing door Carolijn Visser.

In samenwerking met BiblioPlus organiseert het Graafs Museum een lezing door Carolijn Visser over haar boek 'Selma'.

Meer informatie over Carolijn Visser en haar boek vindt u op de website van BiblioPlus.
Klik hier voor de website van BiblioPlus (wordt in een nieuw venster geopend).

De lezing van Carolijn Visser wordt gehouden in de bibliotheek van Grave. Adres: Trompetterstraat 2, 5263 ER Grave.
Datum lezing: vr 18 mei 2018
De lezing begint om 20.00 uur.
De toegang is € 7,50 per persoon.
Voor 'Vrienden van het Graafs Museum' en leden van BiblioPlus bedraagt de toegang tot deze lezing slechts € 5,00.Museumnieuws Laatst gewijzigd: 20-feb-2018 Educatieprogramma