Eerdere wisseltentoonstellingen

De Graafse jongens naar Indië (was te zien van mrt. 2006 t/m okt. 2006)

Vitrine's met foto's en een model van de J. Oldenbarnevelt
Vitrine's met foto's en een model
van de Johan van Oldenbarnevelt

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa, trof de Nederlandse regering voorbereidingen om een leger naar Azië te sturen om daar tegen de Japanners te gaan vechten. Voordat ze daarmee klaar waren hadden de Japanners echter, nadat de Amerikanen twee atoombommen op hun land hadden gegooid, al gecapituleerd.
Drie dagen na de capitulatie van de Japanners, verklaarden - in wat toen nog Nederlands (Oost)-Indië heette - Soekarno en Hatta zich onafhankelijk en riepen de Republiek Indonesië uit.
Om deze opstand te bedwingen besloot de Nederlandse regering om het gereedstaande leger in te zetten. De eerste troepen vertrokken in november 1945 met de Johan van Oldenbarnevelt naar het Verre Oosten.

Tussen de 100.000 Nederlandse vrijwilligers en dienstplichtigen die in de periode 1945-1951 naar de Oost werden gezonden bevonden zich ook 49 inwoners van Grave en de kerkdorpen Escharen en Velp.

Militaire uitrusting ca. 1945
Militaire uitrusting ca. 1945
In ons museum tonen wij u met een groot aantal foto's en voorwerpen vele facetten van de reis naar en het verblijf in de tropen van onze jongens. De meeste van de getoonde foto's hebben ze zelf gemaakt.

Tegelijkertijd met de opening van deze tentoonstelling verscheen museumbrochure 3: 'De Graafsche jongens naar Indië 1945-1951'. In deze brochure (2 delen) vindt u van alle 49 uit Grave, Escharen en Velp afkomstige militairen de individuele belevenissen in de Oost.
(Prijs: zie de pagina 'Museumwinkel')


  Laatst gewijzigd: 31-mrt-2006 Terug naar huidige wisseltentoonstelling