Eerdere wisseltentoonstellingen

Eeuwenlang 'Geflescht' (was te zien van jan. 2007 t/m apr. 2007)

Drie flessen
v.l.n.r.
Cosmopoliet Melchers, ca. 1875
Mallet (hamer), ca 1750
Franse wijdmondige zaadfles, begin 19e eeuw

Deze expositie toont ambachtelijk vervaardigde antieke gebruiksflessen, verzameld door Peter Vermeulen en Harry Wagter, resp. voorzitter en vice-voorzitter van verzamelaarsvereniging 'De Oude Flesch', alsmede uit het Nederlands Wijnmuseum Arnhem afkomstige, antieke bij het bottelen van wijn gebruikte apparaten en oude kurketrekkers.

Onder gebruiksflessen verstaat men jeneverflessen, wijnflessen, likeurflessen, inktpotjes, voorraadflessen, medicijnflesjes, apothekersflessen etc.

Gebruiksflessen bestaan in onvoorstelbaar veel vormen en kleuren.

Uit een scala van mogelijkheden is voor de tentoonstelling gekozen voor vooral jenever-, wijn-, likeur- en voorraadflessen uit de 17e t/m de 19e eeuw. Daarnaast is ook nog een fraaie collectie flessen en potjes uit Grieks/Romeinse tijd en Middeleeuwen aanwezig.

Jeneverflessen
Klompfles (USA), ca. 1775
Klomp(jenever)fles uit USA, ca. 1775

Jenever was eeuwenlang een der voornaamste exportproducten van ons land. De opkomst van de Nederlandse glasindustrie is vrijwel geheel te danken aan het gebruik van jeneverflessen ten behoeve van deze export. Het hoogtepunt lag omstreeks 1875, toen er alleen al in Schiedam ('Het Zwarte Nazareth') zo'n kleine 400 distilleerderijen waren.

Wijnflessen
Wijnflessen komen voor in allerlei soorten en maten.
De vorm is vaak kenmerkend voor de streek waar de wijn vandaan komt of voor het land waar de flessen geblazen werden.
Met name in de 18e en 19e eeuw was Nederland een belangrijke producent van wijnflessen.

Likeurflessen
Likeur was meer een luxe drank voor de wat betere klasse. De flessen zijn dan ook kleiner in doorsnede, berusten ook veel minder op een traditionele oorsprong en zijn veel minder kenmerkend. Een uitzondering vormen hier de karakteristieke lange slanke Zara flessen uit Dalmatië.

Voorraadflessen
Voorraadflessen hebben veelal een grotere opslagcapaciteit dan 'normale' flessen.
Omdat er nogal eens levensmiddelen of landbouwproducten van enige omvang in bewaard werden hebben deze flessen ook vaak een wijde opening.
Het betreft verder in de meeste gevallen mooie pure vormen van aqua of bruin glas.

Apparaten t.b.v. wijnbottelen
Kurkapparaat
Kurkapparaat

Tussen het moment dat de wijndruif geoogst wordt en de gebottelde wijn verscheept kan worden moet er nog een heleboel gebeuren. Een aantal apparaten die in deze tussenliggende periode gebruikt werden, zoals wijnvaten, hand(wijn)pomp, wijnfilter, kranen en een apparaat waarmee de fles gekurkt wordt vind u verspreid over de expositieruimte.
Natuurlijk ontbreken ook de kurketrekkers niet.

Verzamelaarsvereniging 'De Oude Flesch'
Wilt u meer weten over de fascinerende wereld van gebruiksglas, dan moet u zeker de website bezoeken van Verzamelaarsvereniging 'De Oude Flesch'.

Nederlands Wijnmuseum Arnhem
In het Nederlands Wijnmuseum Arnhem kunt u, in prachtige wijnkelders, alles vinden wat met de wijnindustrie, van produktie tot consumptie, te maken heeft.
Informatie over het museum vindt u op website: Nederlands Wijnmuseum Arnhem


  Laatst gewijzigd: 30-apr-2007 Terug naar huidige wisseltentoonstelling