Eerdere wisseltentoonstellingen

Goed Gemutst (was te zien van 28 apr. 2007 t/m 29 aug. 2007)

Poffer
Complete poffer, bestaande uit
zwarte muts, witte ondermuts
sierrand en linten

Weet u wat een 'poffer' (niet te verwarren met een eetbaar 'poffertje') is? Van Dale's Groot woordenboek der Nederlandse taal geeft als betekenis: 1. met veren en bloemen versierde strook op een vrouwenmuts. 2. die muts zelf. Daaruit valt al af te leiden dat de poffer uit meerdere onderdelen bestond. Die onderdelen zijn: zwarte muts, witte ondermuts, sierrand en linten.

Als u de poffer van dichtbij bekijkt dan zult u begrijpen dat de mutsenmaaksters veel tijd nodig hadden voor het vervaardigen en dat ze dus heel kostbaar waren.

De poffer ontstond uit een eenvoudige muts en is maar ongeveer drie generaties (van ca. 1870 tot ca. 1940) in de mode geweest, vooral bij de rijkere boerinnen van Oost- en Midden-Brabant.
Zij droegen deze fraaie hoofdbedekking bij bijzondere gelegenheden zoals huwelijken, begrafenissen, zon- en feestdagen. De vrouwen uit de stad hebben deze mode nooit overgenomen.

Staatieportret met poffer
 

In vroeger tijden, voordat bijna iedere woning voorzien was van centrale verwarming, werden vrijwel altijd mutsen gedragen, zowel overdag als 's nachts als bescherming tegen zon en kou.
Ook een groot aantal van deze eenvoudige dagelijkse en nachtelijke hoofdbedekkingen vindt u bij ons tentoongesteld.

Verder tonen wij u allerlei attributen die de modieuze vrouw uit deze regio in die tijd droeg, zoals een aantal hele mooie tasjes, etuis, portemonees, sieraden, schoenen, omslagdoeken en meer.

Niet onvermeld mogen blijven de foto's uit de eerste helft van de vorige eeuw die wij van een groot aantal mensen uit Grave en omgeving ter beschikking kregen en die een goed beeld geven van de mode toendertijd. U vindt deze foto's in twee fotoboeken en aan de wanden. Misschien vindt u hier wel familie of bekenden tussen.

De tentoongestelde poffers, mutsen en attributen zijn ons ter beschikking gesteld door mevr. Fien van Berlo-Braks / 't Museumke (Handel), fam. Ketterings (Barendrecht), mevr. E. van Dinther-Verstegen (Velp), mevr. C. van den Hoogen-van Dongen (Escharen), mevr. Jans-Cop (Velp), de Velpse CV de Zandkruiers, fam. Loeffen (Balgoy), het Nederlands Openluchtmuseum (Arnhem) en anderen.

Brochure Goed Gemutst
Brochure Goed Gemutst
Brochure Goed Gemutst

Een korte historie van de poffers, andere interessante achtergrondinformatie en vele mooie foto's vindt u in een kleine brochure die tijdens de openingsuren van het museum bij de receptie te koop is voor € 2,00.

Mevr. Fien van Berlo-Braks
Op 19 maart 2010 is mevrouw Van Berlo op 70 jarige leeftijd overleden.
't Museumke, dat haar eigendom was, is daarom niet langer te bezoeken.


  Laatst gewijzigd: 05-jul-2010 Terug naar huidige wisseltentoonstelling