Eerdere wisseltentoonstellingen

80 jaar Maasbrug bij Grave (was te zien van 31 okt. t/m 22 nov. 2009)
Deze expositie werd gehouden in het gemaal Van Sasse.

Het gemaal Van Sasse (2009)
Het gemaal Van Sasse
waarin de expositie te vinden is.
Keramiek vervaardigd door Jacq Merkx
Keramiek vervaardigd door Jacq Merkx

Het is dit jaar precies 80 jaar geleden dat de brug over de Maas bij Grave (die sinds 2004 John S. Thompsonbrug heet) werd geopend.
In 1929 werden ook de onder de brug liggende stuw en sluizen en het nabij gelegen gemaal 'Van Sasse' in gebruik genomen.
Brug, stuw en gemaal waren van groot belang voor de stad Grave en het Land van Cuijk.
Door de verkeersbrug kwam er een goede verbinding tussen Brabant en Gelderland en raakte Grave uit haar isolement. De stuw en het gemaal zorgden ervoor dat de Maas niet langer jaarlijkse overstromingen veroorzaakte en de sluizen waren noodzakelijk om het scheepvaartverkeer de stuw te laten passeren.

Naast veel foto's van de bouwwerkzaamheden en de feestelijkheden worden ook ruim 20 unieke, door de keramist Jacq Merkx vervaardigde, beeldjes getoond.
Die beeldjes stellen allemaal zeer herkenbare Graafse karakters voor die worden beschreven in de door Antoon Coolen geschreven roman Stad aan de Maas (uitgegeven in 1960).
In deze roman, die in Grave speelt, schrijft Coolen ook over de bouw van de brug over de Maas en het gemaal en de feestelijke opening daarvan.

Het gemaal 'Van Sasse' ligt aan de Mars en Wijthdijk, vlak naast de zuidelijke oprit van de N324 naar de John. S. Thompsonbrug.

  Laatst gewijzigd: 22-nov-2009 Terug naar huidige wisseltentoonstelling