Eerdere wisseltentoonstellingen

Van Toeten en Blazen (was te zien van 08 mei 2010 t/m 25 jul. 2010).

Klarinet en trompet
Klarinet en trompet
Hoorn
Hoorn

In 1845 werd in de stad Grave door een aantal muziekliefhebbers een muziekgezelschap opgericht dat de naam "Harmonie" kreeg.
De oprichters konden niet weten dat hun initiatief zo'n succes zou worden dat nu, 165 jaar later, de "Harmonie Stad Grave" als rechtstreeks nazaat nog steeds regelmatig te horen en te zien is.

Tussen 1845 en nu is er natuurlijk veel gebeurd. De harmonie heeft in haar lange bestaan diverse namen gevoerd. Het begon als "Harmonie", daarna werd het "Harmonie Concordia", vervolgens "Harmonie van Grave" en thans "Harmonie Stad Grave". De "Harmonie van Grave" heeft ook bekend gestaan als de "Oude Harmonie" omdat er in die tijd in Grave twee concurrerende harmonieën waren. Die andere, die officiëel "Harmonievereniging" heette, werd de "Nieuwe Harmonie" genoemd. In 1945 zijn de twee concurrenten gefuseerd onder de naam "Harmonie Stad Grave".

De harmonieën hebben vele concerten gegeven, deelgenomen aan festivals en concoursen (waarbij regelmatig prijzen werden behaald), en natuurlijk aan alle grote feesten en evenementen die in Grave plaatsvonden.

Soms werden er vanuit de harmonie initiatieven ontplooid die tot gevolg hadden dat nieuwe gezelschappen ontstonden, zoals b.v. 't Kapelleke, De Mertbloazers, De Herenkapel en het cabaret "Bloas 'M Op".

Enkele medailles
Enkele medailles
De Harmonie Stad Grave voor de Hampoort
De Harmonie Stad Grave
voor de Hampoort

Gelukkig is er heel veel fotomateriaal bewaard gebleven waarop de diverse aktiviteiten van de harmonie en andere orkesten te zien zijn. Ben Verhaaren, zelf een aktief lid van de harmonie, heeft een prachtig archief aangelegd van deze foto's en ander historisch materiaal. Uit dit uitgebreide archief kon geput worden voor onze tentoonstelling "Van Toeten en Blazen". Naast dit materiaal zijn er muziekinstrumenten, uniformen, medailles, vaandels en meer te zien.

PS
Een harmonieorkest bestaat uit blaas- (hout en koper) en slaginstrumenten.

Klik hier om naar de website van de Harmonie Stad Grave te gaan.
(De website wordt in een nieuw scherm getoond).  Laatst gewijzigd: 25-jul-2010 Terug naar huidige wisseltentoonstelling