Eerdere wisseltentoonstellingen

IJzersterk (was te zien van 11 mrt. 2012 t/m 27 jun. 2012).

Deze tentoonstelling was gewijd aan het werk van twee heel verschillende Graafse kunstenaars, Joshua Pennings en Jan van den Berg.

Werk van Joshua Pennings
Werk van Joshua Pennings

Joshua Pennings - Sculpturen en ijzerkunst
Als moderne smid maakt Joshua Pennings metalen sculpturen. Krachtige dieren en fantasie-figuren zijn een belangrijk thema in zijn werk en ook voortbeweging, zoals vliegen en reizen, is regelmatig in de beelden terug te vinden. Hij laat zich inspireren door het materiaal, maar meestal is het zijn fantasie waaruit de sculpturen ontstaan. In zijn smidse vormt hij het koude metaal tot warme sculpturen. Bizons stampen vonken in het rond, vogels vliegen uit de hitte omhoog. Terug naar de basis, ijzer en vuur, hamer en aambeeld, echt 'oer'.
Altijd gedreven en vooruitstrevend werkt hij aan zijn sculpturen. Joshua zegt: "Vooraf schets ik de hoofdlijnen van het beeld. De basis is daarmee gelegd en verder werk ik volgens eigen inzicht en kijk ik niet meer naar de tekeningen. Elk beeld is uniek, ik maak geen series, maar ik borduur wel voort op eerdere sculpturen. Bij 'Schaatsheld' en 'Stargazer' bijvoorbeeld, heb ik soortgelijke mensfiguren gemaakt. Feitelijk zijn het allemaal experimenten".
Alle beelden die hij maakt zijn uniek en met de hand vervaardigd van CorTenstaal en gevonden vormen. De beelden zijn geschikt voor zowel binnen als buiten.

Zijn sculpturen zijn te zien tijdens exposities in beeldenparken, galerieën, kunstbeurzen en tijdens evenementen in binnen- en buitenland.
Joshua werkt zowel in opdracht van privépersonen, bedrijven als gemeenten.
Zijn werk is terug te vinden in privé-collecties in diverse landen.

Website:
http://www.joshuapennings.com

Werk van Jan van den Berg
Werk van Jan van den Berg

Jan van den Berg - schilderijen
Jan schildert gebeurtenissen, associatieve beelden, opgebouwd aan de hand van ervaringen, belevingen en emoties. Hij brengt de figuratie, vaak menselijke gestalten, tot aan de grens van abstractie zodat beelden ontstaan die een grote mate van onbepaaldheid vertonen. Gezichten worden niet ingevuld, de personen blijven rudimentair en de kleurharmonieën domineren. Ze vormen het aanknopingspunt voor zowel kunstenaar als toeschouwer om tot eigen interpretatie over te gaan. Jan zegt: "Ik geef mijn schilderijen bewust geen titel, omdat de waarnemer vervolgens alleen de associatie met die enkele titel ziet. Een schilderij kan in mijn optiek de ene dag zo heten, en de andere dag zo."

Gebeurtenissen in de wereld en zijn reactie daarop zijn belangrijke inspiratiebronnen. Maar zijn meer recente reizen naar Azië en in het bijzonder India hebben hem geïnspireerd tot verrassend nieuwe en kleurrijke beelden. "Sinds een aantal jaren ben ik iedere winter te vinden in Andalusië, waar ik ook gedurende mijn verblijf schilder. Het licht daar inspireert mij. Zo heb ik een aantal landschappen geschilderd tijdens een dag met flink onweer. Prachtig hoe intens en variabel de kleuren van de natuur kunnen zijn."

Zijn werk bevindt zich in tal van particuliere collecties in binnen- en buitenland, bij diverse kunstuitleencentra, onder meer in het Bonnefantenmuseum Maastricht, in diverse openbare gebouwen en in het Nogradi Sandor Muzeum in Hongarije.

Website:
http://www.janvandenberg.nl  Laatst gewijzigd: 05-jul-2012 Terug naar huidige wisseltentoonstelling