Eerdere wisseltentoonstellingen

Jan de Jong: De Bossche School in Grave (was te zien van 3 nov. 2013 t/m 23 mrt. 2014).

Maasstraat, Grave
Maasstraat, Grave (oude stad)
Burg. Ficqlaan, Grave
Burg. Ficqlaan, Grave (rode- en blauwe dorp)
Deurkruk
Deurkruk (ontwerp Jan de Jong)

Jan de Jong (Lith 1917 - Schaijk 2001) was een landelijk bekend architect en een belangrijk vertegenwoordiger van de zogenaamde 'Bossche School'.
De Bossche School is een stroming binnen de architectuur, die gebruik maakt van het 'plastische getal' en zoveel mogelijk bouwt met lokaal geproduceerde bouwmaterialen (Dus geen marmer in Nederland maar wel uit klei gebakken stenen).

Het 'plastische getal' is door de benedictijner monnik dom Hans van der Laan bedacht. De filosofie van Van der Laan komt er op neer dat, als er een regelmatige verhouding is tussen in grootte opeenvolgende elementen van een bouwwerk, dit als natuurlijk wordt ervaren. Hij berekende dit verhoudings(plastische)getal op 1,324718. Dat betekent dat ieder volgend element 1,324718 keer groter is dan het vorige.
Elementen zijn niet alleen de dikte van een muur, de afmetingen van ramen en deuren, de breedte en hoogte van een gebouw maar ook de ruimten daarbinnen. Door al deze elementen op elkaar af te stemmen ontstaat er een harmonisch geheel. Gebouwen gebouwd overeenkomstig dit plastische getal hebben veelal een sobere uitstraling.

Als u door de stad Grave loopt kunt u zowel in de oude stad als in het nieuwere rode- en blauwe dorp (zo genoemd naar de kleur van de daken) op diverse plaatsen door Jan de Jong ontworpen huizen zien. Misschien trekken die bouwwerken niet direct de aandacht, maar al snel zult u ze herkennen als typische 'Bossche School producten'.
In het museum is een gratis kaartje verkrijgbaar waarop de locaties van door Jan de Jong ontworpen panden zijn aangegeven.

De tentoonstelling over het werk van Jan de Jong laat naast tekeningen en foto's van zijn werk in Grave ook door hem ontworpen meubelen en woonaccessoires zien. Ook tekeningen van Frits Schütz, waarvoor Jan de Jong gewerkt heeft, worden getoond naast bouwdozen waarme het plastische getal geoefend kon worden.
Verder is er een film te zien waarin mevrouw de Jong over haar man en hun huis in Schaijk vertelt. Jan de Jong ontwierp niet alleen dit bijzondere huis maar ook het meubilair, de lampen en de deurkrukken.  Laatst gewijzigd: 26-mrt-2014 Terug naar huidige wisseltentoonstelling