Eerdere wisseltentoonstellingen

Vrije vogels: Familie Van der Putten in de kunst. (was te zien van 17 okt. 2015 t/m 28 feb. 2016).

Een deel van de Vrije vogels-expositie
Een deel van de Vrije vogels-expositie

De leden van de familie Van der Putten, waar we in deze tentoonstelling aandacht aan schenken, zijn de broers Frits (1866 - 1940) en Arnold (1869 - 1934) en de kleindochter van Frits Bethje Muiket.
Frits en Arnold waren kunstschilder en Bethje maakt 3d emailleerwerk.

Frits, de oudste van de twee broers, schilderde vooral stadsgezichten. Heel veel stukjes Grave, waarvan een deel nu verdwenen of ingrijpend veranderd is, heeft hij tijdens zijn leven vereeuwigd.
Grote moeite had hij met het correct weergeven van perspectief. Ook het schilderen van levensechte mensen ging hem niet goed af. Door deze handicaps zijn zijn schilderijen echter wel zeer herkenbaar geworden.
Naast stadsgezichten schilderde hij ook regelmatig bloemen en planten. Daarbij had hij geen last van die handicap.

Broer Arnold had meer artistiek talent en bovendien les gehad op de "Burger Avond en Teekenschool" (waar hij later ook tekenleraar werd). Hij zocht de onderwerpen voor zijn schilderijen niet in Grave maar elders en heeft ook veel portretten geschilderd.

Frits en Arnold hadden het omgaan met verf en kwast niet van een vreemde. Hun vader had een schildersbedrijf. Frits en Arnold hebben beide in dat bedrijf gewerkt. Na het overlijden van hun vader heeft Frits het bedrijf nog enige tijd voortgezet. Arnold heeft enige tijd ook een eigen schildersbedrijf gehad.

Van der Putten wandelroute
Van der Putten wandelroute

Dankzij de hulp van een groot aantal particulieren, die hun schilderijen van de gebroeders Van der Putten beschikbaar wilden stellen voor onze tentoonstelling, kunnen wij u ongeveer 120 schilderijen laten zien.

Wilt u op zoek naar plaatsen die Frits van de Putten geschilderd heeft en zien wat er nog wel en wat er inmidels niet meer bestaat, dan kunt u dat met behulp van een plattegrond, waarop een "Van der Putten wandelroute" staat aangegeven. De route loopt door het oude stadsgedeelte van Grave.
De 25 cijfers op die plattegrond staan op plaatsen die hij geschilderd heeft, met daarbij afbeeldingen van de betreffende schilderijen. Prijs € 1,50.


Kunstwerk getiteld: Het Schip
Kunstwerk getiteld: Het Schip
Klik hier voor meer werk van Bethje Muiket.

Bethje Muiket (1934 - heden), kleindochter van Frits van der Putten, heeft zich op een heel andere vorm van kunst toegelegd dan Frits en Arnold.
Zij vervaardigt van metaal abstracte 3-dimensionale kunstwerken die zij vervolgens kleurrijk emailleert.
In de vitrines vindt u een deel van haar werk.

Foto's van haar werk kunt u ook vinden op de volgende websites:
Bethje Muiket - 3D emaille en
Sculptures gemaakt door Bethje Muiket.  Laatst gewijzigd: 13-sep-2015 Terug naar huidige wisseltentoonstelling