Kenniscentrum: 'Het Graafs Geheugen'

Eén van de doelstellingen van het Graafs Museum / Stichting Graeft Voort is om kennis (in de ruimste zin) over de historie van Grave te vergaren en die vervolgens voor iedereen zo eenvoudig mogelijk toegankelijk te maken.
In verband met die activiteiten is het kenniscentrum 'Het Graafs Geheugen' opgericht.
(Bij de oprichting werd het kenniscentrum: Graafs Historisch en Hedendaags Informatie- en EducatieCentrum genoemd, kortweg GHHIEC, maar die benaming was veel te moeilijk om te onthouden.)

Oriëntatiecursus Gravelogie
De eerste aktiviteit (najaar 2017) van het kenniscentrum 'Het Graafs Geheugen' was het geven van een oriëntatiecursus Gravelogie. De cursus bestond uit een vijftal lezingen waarin de volgende onderwerpen werden behandeld: Grave en het water, In Grave gevonden - archeologie, In Grave aan de macht, Grave als religieus centrum en Grave in de Tweede Wereldoorlog.
Deze cursus was zo succesvol dat deze in 2018 wordt herhaald!

Rooster 2018
De cursussen worden gegeven op:
- ma 19 mrt
- ma 26 mrt (***)
- ma 09 apr
- ma 16 apr
- ma 23 apr
(***) LET OP: de cursus op 26 mrt wordt gegeven in het Graafs Museum. ALLE ANDERE worden gegeven in de bibliotheek.
De aanvangstijd is 20:00 uur.
De onderwerpen die behandeld zullen worden zijn dezelfde als die van 2017.

Het kenniscentrum 'Het Graafs Geheugen' is voornemens om ook een vervolg-/verdiepingscursus te geven.
Iedereen die één of meer van de oriëntatiecursussen heeft bijgewoond en waarvan we het e-mailadres kennen zal in de loop van 2018 gevraagd worden of daar belangstelling voor bestaat en welke onderwerpen men het liefst behandeld zou willen hebben.

Spreekuur
Als u iets wilt weten wat tot de geschiedenis van Grave behoort dan kunt u natuurlijk in boeken en andere publicaties of op het internet gaan zoeken. Dat kan b.v. zijn omdat u wilt weten of uw huis ooit een naam gehad heeft of misschien bent u scholier en moet u een werkstuk maken over Grave. Het vinden van relevante en vooral betrouwbare informatie blijkt in de praktijk echter lang niet altijd gemakkelijk te zijn.
Het kenniscentrum 'Het Graafs Geheugen' wil u daarom helpen en doet dat door met ingang van 12 december 2017 in de bibliotheek van Grave een wekelijks spreekuur te houden. Tijdens die spreekuren kunt u daar met uw vragen terecht bij twee op het gebied van de Graafse geschiedenis zeer deskundige personen. Dat zijn Leny van Lieshout en Martien Koolen.

Kenniscentrum_YC125707.jpg
Het kenniscentrum

Leny van Lieshout is historica en heeft een groot aantal publicaties op haar naam staan, waaronder werken over de Graafse straten en het Graafse stadhuis.
Zij heeft heel veel parate kennis over de historie en is bijzonder goed thuis in de boeken met historische informatie die u in de bibliotheek vindt en kan u dus ook uitstekend helpen met zoeken daarin.

Martien Koolen is al bijna 50 jaar als amateurarcheoloog in de regio werkzaam. Hij heeft een groot aantal belangrijke vondsten gedaan en wordt door beroepsarcheologen als een authoriteit erkent. Ook hij heeft boeiende boeken geschreven, b.v. over de middeleeuwse kerk van Escharen en over tabakspijpjes.
Hebt u b.v. scherven of munten gevonden waarover u meer wilt weten dan is het vrijwel zeker dat hij u meer kan vertellen over de herkomst, het gebruik, de ouderdom etc.

De door Leny van Lieshout en Martien Koolen geschreven boeken zijn te koop in het Graafs Museum.

Het spreekuur:
Met ingang van dinsdag 12 december 2017: iedere dinsdag van 14:00 tot 16:00 uur
In de bibliotheek van Grave Trompetterstraat 2, 5361 ER GRAVE.
(De hele bibliotheek is rolstoeltoegankelijk)


Bibliotheekgebouw
De bibliotheek: Trompetterstraat 2, 5361 ER GRAVE


Educatieprogramma Laatst gewijzigd: 07-apr-2018 Stichting Graeft Voort