Museumnieuws

Inhoudsopgave
Nieuw verschenen boeken en brochures
  • Stratenboek 4: De Hamstraat (sep. 2016)
Meer informatie over deze publicatie(s) vindt u via onze pagina Museumwinkel.


Unieke 'archeologische tuin' geopend door wethouder Joon (27 mrt. 2018)
De 'Archeologische tuin'
De 'Archeologische tuin'

Vandaag, dinsdag 27 maart 2018, is door de Graafse wethouder van o.a. recreatie en toerisme Jeroen Joon de direct naast het Graafs Museum gelegen 'archeologische tuin' geopend.

Deze 'archeologische tuin' is bedacht door Martien Koolen, één van de grondleggers van het Graafs Museum en uniek in Nederland.
In deze 'tuin' kunnen kinderen, onder deskundige leiding, leren en ervaren wat het is om archeologie te bedrijven.

Samen met wethouder Joon mochten vandaag kinderen van groep 7 van basisschool De Sprankel (Grave) als eersten in deze 'tuin' opgravingen verrichten. Ze vonden muntjes, kogels, potscherven en nog veel meer. Die vondsten mochten ze houden. Bovendien kregen ze na afloop allemaal een certificaat uitgereikt als bewijs dat ze als archeoloog werkzaam waren geweest.

Scholen die ook een praktijkles archeologie willen volgen kunnen contact opnemen met de educatiecommissie van het Graafs Museum door een e-mail te sturen naar info@graafsmuseum.nl


'De opsteker van de gemeente Grave' voor het educatieteam van het Graafs Museum (8 jan. 2018)
D'n Opsteker voor Educatiegroep
D'n Opsteker

Het educatieteam van het Graafs Museum heeft maandag 8 januari 2018 uit handen van burgemeester Roolvink 'de Opsteker van de gemeente Grave' ontvangen.
Deze gemeentelijke jaarlijkse blijk van waardering wordt gegeven aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Graafse gemeenschap.
Het is voor het eerst dat een groep de opsteker in ontvangst mocht nemen.

Lees hier het hele artikel dat De Maas Driehoek over deze uitreiking schreef. (Wordt geopend in een nieuw scherm).


Martien Koolen benoemd tot erelid van Stichting Graeft Voort (16 dec. 2017)
Martien Koolen benoemd tot erelid
Martien Koolen (links) benoemd tot erelid
van Stichting Graeft Voort

Op zaterdag 16 december 2017 hebben we in ons museum gevierd dat het op 14 december 2017 40 jaar geleden was dat Stichting Graeft Voort / het Graafs Museum werd opgericht door Tom Hamers , Jean Laguette , Martien Koolen en oud-deken W.J.A. van Haaren .

Tijdens dit feest hebben we Martien Koolen als dank voor alles wat hij sinds de oprichting voor onze Stichting / ons museum gedaan heeft benoemd tot erelid van Stichting Graeft Voort.

NB
Vorige week vrijdag was Martien, tijdens de jaarlijkse avond van Stichting Vrienden van het Graafs Museum, ook al ik het zonnetje gezet, o.a. via een toespraak gehouden door de burgemeester van Grave Lex Roolvink.


Cursus over de historie van Grave (23 aug. 2017)

Voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van de stad Grave organiseert het Graafs Historisch en Hedendaags Informatie- en Educatiecetrum (GHHIEC) een korte cursus Gravelogie bestaande uit 5 lezingavonden en 2 stadswandelingen.
Uitgebreide informatie over deze cursus vindt u op onze pagina Activiteitenagenda.


'Stichting Stadsherstel Grave' schenkt het Graafs Museum zonnepanelen. (04 jan. 2017)

Voor het Graafs Museum zijn de grootste en tevens onvermijdbare exploitatiekosten die voor verlichting en verwarming.
Al geruime tijd bestond daarom bij ons de grote wens om daar iets aan te doen door het laten aanbrengen van zonnepanelen.
Onze eigen financiële middelen stonden dat echter niet toe en ook het vragen van subsidie was geen optie omdat de mogelijke subsidiegevers altijd om een eigen inbreng vragen en ook dat kunnen we ons niet permitteren.
Toen kwam 'Stichting Stadsherstel Grave' met het genereuze aanbod dat ze ons het aankoopbedrag van de zonnepanelen wilden schenken.
Met grote dankbaarheid hebben wij dit aanbod geaccepteerd.

Op woensdag 4 januari 2017 hebben medewerkers van de firma's Kemkens en Solar Crew op het dak van onze wisseltentoonstellingsruimte 32 zonnepanelen aangebracht.
Klik << hier >> voor een fotoverslag van de werkzaamheden.

Wij hopen op een zonnig 2017 (en volgende jaren).


Overlijden Tom Hamers (20 nov. 2016)
Foto van Tom Hamers
Tom Hamers

Tot onze spijt moeten wij u melden dat Tom Hamers is overleden.

Tom Hamers was in 1977 één van de oprichters van Stichting Graeft Voort en het Graafs Museum. Vele jaren is hij als voorzitter van de stichting de stuwende kracht geweest die ook anderen wist te inspireren met zijn enthousiasme voor de Graafse geschiedenis. Zonder hem was het Graafs Museum misschien nooit geworden wat het nu is.

In de loop der jaren heeft hij ook een enorme hoeveelheid kennis verzameld over de historie van de stad Grave en de bijbehorende kerkdorpen waar geïnteresseerden nog heel lang uit zullen kunnen putten. Een deel van die kennis heeft hij ook vastgelegd in een aantal publicaties.

Wij zullen Tom Hamers nooit vergeten. Tom Hamers is 91 jaar geworden.


Evert Vos onderscheiden als "vrijwilliger van het jaar" (04 jan. 2016)
Evert Vos
Evert Vos met "Opsteker" en bloemen
(Foto: Marco van den Broek)

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Grave heeft burgemeester Lex Roolvink ons bestuurslid Evert Vos onderscheiden als "vrijwilliger van het jaar 2015".
Evert kreeg als blijk daarvan uit handen van de burgemeester het beeldje getiteld: "D'n opsteker" en bloemen.

Evert is op vele terreinen actief. De burgemeester heeft er, in zijn toespraak, een heleboel genoemd zoals zijn werkzaamheden voor het Graafs Museum, het Graafs KazemattenMuseum, het Cloveniersgilde, scouting, Radio Rivierstad.

Evert, hartelijk gefeliciteerd met deze onderscheiding.


Schenking kunstwerken van Annelies van Dooren (2) (01 okt. 2015)
Overdracht van de kunstwerken
Overdracht van de kunstwerken
van Annelies van Dooren

In juli 2014 heeft de Stichting Behoud Beeldend Werk Annelies van Dooren de kerncollectie van het werk van Annelies van Dooren aan Stichting Depot Graafs Museum geschonken.

Nu, op 1 oktober, heeft eerstgenoemde stichting de laatste kunstwerken van Annelies van Dooren die nog in hun bezit waren ook aan Stichting Depot Graafs Museum geschonken.

Op de foto v.l.n.r. Jan Timmermans, Peter Thoben en Peter Eisenburger.


Aankoop zeldzame zilveren herdenkingspenning (3 apr. 2015)
Penning belegering Grave in 1674
Penning belegering
Grave in 1674

Dankzij genereuze bijdragen van het Prins Bernhard Cultuur Fonds, de Stichting Vrienden van het Graafs Museum en iemand die anoniem wil blijven is het ons gelukt om een unieke 17de-eeuwse zilveren penning aan te kopen die geslagen werd om de belegering en verovering van de stad Grave in 1674 te herdenken.

In 1672 was de stad Grave in handen gevallen van de Fransen. Twee jaar later wisten Staatse troepen onder leiding van Willen III de stad, na een beleg van enkele maanden te heroveren. Bij dit beleg werd de stad heel zwaar beschadigd

De penning is, inclusief het portret van Willem III, van zilver en gegoten. Daarna is aan de andere zijde een belegeringstafereel gegraveerd.
De penning heeft een doorsnede van 60 mm.
De tekst aan de portretkant is: SYN CONINKLEYKE HOOGH. D: HEER PRINS VAN ORANIE Et
Aan de andere zijde staat in de wimpel: De belegering en 't in nemen van de Stercke Stadt Grave door syn K.H.


Overlijden Theo Mutsaers (16 jan. 2015)
Theo Mutsaers
Theo Mutsaers

Theo Mutsaers, oud bestuurslid en jarenlang penningmeester van Stichting Graeft Voort / Graafs Museum, is op 16 januari 2015 op 70-jarige leeftijd overleden.

Wij leven mee met zijn vrouw Carla, hun kinderen, kleinkinderen, verdere familie en vrienden.


Verlichting maquette stad Grave (4 sep. 2014)
Stadsmaquette met knoppenconsole
Stadsmaquette met knoppenconsole
Bedieninspaneel met 20 knoppen
Bedieninspaneel met 20 knoppen

Lang geleden heeft Martien Koolen een prachtige grote maquette van de stad Grave (situatie 1845) gebouwd.
Nadat die maquette een centrale plaats in het Graafs museum had gekregen en ook uitgangspunt voor VVV- en andere rondleidingen door de stad werd, ontstond al snel de wens om de belangrijkste gebouwen e.d. met behulp van lichtjes te markeren. Dat kwam er echter nooit van omdat daartoe de financiële middelen en de technische kennis ontbraken.

Nu is het, dankzij de gulle gift van iemand die het Graafs Museum een warm hart toedraagt en de technische kennis en handvaardigheid van iemand die dat graag voor het museum wilde doen, eindelijk gelukt om deze lang gekoesterde wens vervuld te krijgen.

Er zijn 20 ledlampjes in de maquette aangebracht en er is een prachtig bedieningspaneel met evenzovele knoppen gebouwd en dat bedieningspaneel is in een console bevestigd die bij de maquette staat.

Voortaan kunnen (stads)gidsen en bezoekers van het Graafs Museum heel gemakkelijk, door zelf op een knopje van het bedieningspaneel te drukken, die 20 gebouwen en plekken vinden, doordat dan het corresponderende ledlampje in de maquette gaat branden.


Museumkaart (1 aug. 2014)
Museumkaart
Museumkaart

Op 1 augustus 2014 was het eindelijk zo ver. Een wens die bij ons al een hele tijd bestond en waar ook door bezoekers van de tentoonstellingen in ons museum regelmatig naar gevraagd werd werd vervuld.

Met ingang van die datum kunnen wij, als lid van de Museumvereniging, bezoekers aan het Graafs Museum, die over een geldige museumkaart beschikken, gratis toegang tot het museum verlenen.


Schenking kunstwerken van Annelies van Dooren (18 jul. 2014)
Annelies van Dooren
Kunstwerk getiteld: "Zelfportret"
door Annelies van Dooren

Beeldend kunstenares Annelies van Dooren (1942 - 2008) heeft lang in Grave gewoond en gewerkt en de door haar vervaardigde aquarellen/schilderijen en sculpturen/objecten behoren daarom dan ook zonder twijfel tot het Graafse culturele erfgoed.

Na het overlijden van Annelies van Dooren is er een stichting genaamd "Stichting behoud beeldend werk Annelies van Dooren" opgericht die, zoals de naam al zegt, tot doel had om een vaste kern uit het levenswerk van de kunstenares te behouden.

Bovengenoemde stichting, vertegenwoordigd door Peter Eisenburger (voorzitter) en Peter Thoben (secretaris-penningmeester), heeft nu deze kencollectie bestaande uit 27 schilderijen en 10 objecten geschonken aan Stichting Depot Graafs Museum, die deze kunstwerken in dank heeft aanvaard.


Schenking van memorabilia van Jules de Corte (13 jul. 2014)
Jules de Corte
 

Jules de Corte (1924 - 1996) was en zeer succesvol musicus, dichter en kleinkunstenaar die als peuter blind werd. Zijn ouders zonden hem om die reden op 3-jarige leeftijd naar het blindeninstituut in Grave.
Tot zijn 21ste bleef hij daar. Hij kreeg in Grave een degelijke schoolopleiding en volgde een beroepsopleiding (borstelmaker en stoelenmatter) en leerde piano en orgel spelen.

Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog ontdekte hij dat hij met orgel/pianospelen, zingen en muziekles geven geld kon verdienen. Ook zocht hij al snel contact met de omroepverenigingen en vervolgens werd hij een in diverse populaire radioprogramma's (o.a. Negen heit de klok) graag beluisterd artiest.
Vanaf 1955 heeft hij vele grammofoonplaten uitgebracht. Zijn allerbekendste lied werd "Ik zou wel eens willen weten".

Wij zijn heel verheugd dat zijn weduwe, mevr. Thea de Corte-Dekker een groot aantal memorabilia, die met het verblijf van Jules de Corte in het blindeninstituut in Grave en met zijn muziekcarriere te maken hebben, geschonken heeft aan Stichting Depot Graafs Museum.

Met dit materiaal zullen wij in het najaar een tentoonstelling over het leven en werken van Jules de Corte maken.


De Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant bezoekt het graafs Museum (19 dec. 2013)
Wim van der Donk in het museum
Wim van der Donk (rechts), Lex Roolvink (midden)
en Jan Timmermans in het museum

Donderdag 19 december hebben Wim van der Donk (Commissaris van de Koning in de provincie Noord-brabant), Lex Roolvink (burgemeester van Grave) en Eric Daandels (wethouder van Grave) het Graafs Museum bezocht en daar, onder de deskundige leiding van Jan Timmermans (bestuurslid van Stichting Graeft Voort), de permanente tentoonstelling en de wisseltentoonstelling over de architect Jan de Jong bekeken.

Ook werd er nog even tijd genomen om het gebouw waarin het Graafs Museum gevestigd is, de Hampoort, te bewonderen. Daarbij werd o.a. verteld dat Stichting Graeft Voort al vele jaren hoopt dat het ooit mogelijk zal worden om aan de landzijde van de poort het verdwenen ravelijn weer terug te brengen en dat daarna de mensen weer door de poort de stad zullen kunnen betreden.


De Vrienden van het Graafs Museum schenken een kunstwerk aan het museum (29 sep. 2013)
Kerkuil door Joshua Pennings
Vliegende kerkuil
(door Joshua Pennings)

Kortgeleden heeft de formele oprichting van 'Stichting Vrienden van het Graafs Museum' plaatsgevonden.
Ter gelegenheid daarvan werd zondag 29 september in het museum een eerste bijeenkomst gehouden.
Na korte toespraken door Harry Peppinck (voorzitter Stichting Graeft Voort = Graafs Museum) en Lambert van Genugten (voorzitter vriendenstichting) konden de aanwezigen hun 'Vriendenpasjes' in ontvangst nemen en onder het genot van een hapje en drankje met elkaar persoonlijk kennis maken.

Als eerste formele daad hebben de Vrienden het museum een door de Graafse kunstenaar Joshua Pennings vervaardigd kunstwerk geschonken.
Het kunstwerk betreft een prachtige kerkuil. De uil heeft een plekje gekregen tussen de oud- en nieuwbouw van het museum en kan op die manier zowel naar het verleden (de permanente tentoonstelling in de oudbouw) als de toekomst (de nieuwbouw waar de wisseltentoonstellingen getoond worden) kijken.

Na de onthulling van het kunstwerk heeft jan Timmermans alle aanwezigen een rondleiding gegeven langs de schilderijen en prenten van de wisseltentoonstelling 'Grave Verbeeld'. Zijn deskundige toelichting werd zeer op prijs gesteld.


Eigendom brugkazemat zuid overgedragen aan SME (21 dec. 2012)
Eigendomsoverdracht kazemat zuid
Links: kazemat zuid
Rechts: overhandiging eigendomspapieren

Op 21 december 2012 droeg de provincie Noord Brabant het eigendom van 'kazemat zuid' (gelegen bij de zuidelijke oprit van de John S. Thompsonbrug over de Maas bij Grave) over aan Stichting Militair Erfgoed (SME).
Nadat deze overdracht formeel door een notaris was vastgelegd volgde de symbolische overdracht in het Gemaal van Sasse door een in historisch uniform geklede ordonnance die de eigendomspapieren overhandigde aan René Vossenbeld, voorzitter van SME.

SME verleende vervolgens het gebruiksrecht van deze rivierkazemat aan het Graafs KazemattenMuseum (onderdeel van Stichting Graeft Voort), vertegenwoordigd door Evert Vos.

In kazemat zuid laat het Graafs KazemattenMuseum zien wat er rondom de bevrijding van Grave (17 sep. 1944) gebeurde.

Na de ceremonie bezochten de genodigden eerst kazemat zuid en noord en vervolgens het Graafs Museum in de Hampoort.
Tot slot werd er nog een glaasje gedronken.Donateursbijeenkomst (12 okt. 2012)
Stolpersteine en sculptuur
Donateurs in de educatieruimte

Eén van de redenen om deze avond te organiseren was om bekend te maken de er gewerkt wordt aan het oprichten van een vereniging of stichting voor de donateurs van Stichting Graeft Voort. (Stichting Graeft Voort is de organisatie die het Graafs Museum (Hampoort) en het Graafs KazemattenMuseum (2 brugkazematten) beheert.)
Deze nieuwe vereniging/stichting gaat 'Vrienden van het Graafs Museum' heten en zal o.a. zorgen dat de leden regelmatig op de hoogte worden gehouden van b.v. nieuwe museumactiviteiten, komende tentoonstellingen en nieuwe publicaties, worden uitgenodigd voor openingen en bijzondere activiteiten.

De avond werd geopend door voorzitter Harry Peppinck die iedereen welkom heette.
Daarna nam Lambert van Genugten het woord om aan de aanwezigen het doel van de op te richten vereniging/stichting toe te lichten.
Vice-voorzitter Leon Vankan gaf daarna uitleg over de nieuwe wisseltentoonstelling 'Boerenbedoeningen'. Na afloop daarvan kreeg iedereen de gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken.

Na de pause presenteerde Leny van Lieshout een 'sneak preview' van enkele vensters uit De Canon van Grave". Dit boek over de geschiedenis van de gemeente Grave (bestaande uit de stad Grave en de kerkdorpen Escharen, Gassel en Velp), geschreven voor jong en oud, zal vanaf 1 december a.s. te koop zijn voor € 15.

Aan het einde van de avond was iedereen in de gelegenheid om onder het genot van een drankje en een hapje van gedachten te wisselen met de sprekers en elkaar.

Iedereen vond het een heel geslaagde en gezellige avond.


Aanbrengen 'Stolpersteine' in Grave (21 jun. 2012)
Stolpersteine en sculptuur
Stolpersteine en sculptuur

Twee joodse inwoners van Grave, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in concentratiekampen, hebben een gedenkteken gekregen in de vorm van 'Stolpersteine' die in het trottoir zijn aangebracht voor de huizen waar ze gewoond hebben. De stenen zijn vervaardigd en gelegd door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.
De twee joodse Gravenaren waar het hier om gaat zijn Dina van Leeuwen (Hamstraat) en Nathan Gotlieb (Rogstraat).
Op de gevel van het huis waar Dina van Leeuwen gewoond heeft werd ook nog een kunstwerk aangebracht gemaakt door Jan Ketterings.

Ter gelegenheid van het aanbrengen van deze gedenktekens heeft het Graafs Museum de door Jan Timmermans geschreven brochure 'De joodse gemeente in Grave' uitgebracht.
In deze brochure vertelt hij in hoofdlijnen de geschiedenis van de joodse inwoners van Grave en meer in het bijzonder die van de families Van Leeuwen en Gotlieb en over de Stolpersteine.


Presentatie Graafse Kunst- en Cultuurladder (5 mei 2012)
Graafse Kunst- en Cultuurladder
Graafse Kunst- en Cultuurladder

Zeven Graafse kunst- en cultuuraanbieders hebben een overzicht van hun activiteiten ondergebracht in één handzaam vouwblad, de 'Graafse Kunst- en Cultuurladder'.
De betrokkenen zijn: Beeldentuin Grave, Filmcafé Grave, Gallery & Studio The House of Arts, Sociëteit Tot Nut ende Vermaeck, Stichting Graeft Voort (= Graafs Museum en GraafsKazemattenMuseum), Stichting Kunst in het kerkje en Stichting Vrienden van de Bagijnenkerk.

De eerste Graafse Kunst-en Cultuurladder is op zaterdag 5 mei door burgemeester Haasjes van de gemeente Grave feestelijk onthult in Gallery & Studio The House of Arts, in de Rogstraat te Grave.

In dit vouwblad dat bij alle deelnemers, de VVV en elders, op ruime schaal te vinden zal zijn vindt de kunst-en cultuurliefhebber wat er bij genoemde organisaties tot eind september van dit jaar te doen is.
Voor het daaropvolgende seizoen zal weer een nieuwe 'ladder' worden gemaakt waarvoor ook andere kunst-en cultuuraanbieders worden uitgenodigd zich aan te melden.

Klik hier om de laatste Kunst- en Cultuurladder (pdf-document) te bekijken.


Eervolle vermelding Graafs oorlogsmonument (5 mei 2012)
Graafs oorlogsmonument
Graafs oorlogsmonument

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Erfgoed Brabant hebben een wedstrijd getiteld Beheer, behoud en beleving van oorlogsmonumenten georganiseerd, in samenwerking met Provincie Noord-Brabant, voor Brabantse oorlogsmonumenten.
Bij deze wedstrijd werd gekeken naar wat er gedaan is om de monumenten toegankelijk te maken en hoe de betekenis van het monument duidelijk gemaakt wordt aan het grote publiek.
Na de voorronde werden vijf monumenten genomineerd voor de aan deze wedstrijd verbonden prijs, de vrijheidstroffee.
Tot die genomineerden behoorde ook het Graafs Bevrijdingsteken dat staat bij de zuidelijke oprit naar de John S. Thompsonbrug (over de Maas bij Grave) en wordt beheerd door het Graafs Kazemattenmuseum.

In juryrapport werd over met Graafs oorlogsmonument vermeld:
Grave - Bevrijdingsteken
Hier is geschiedenis geschreven: dat voel je intens als je staat bij het oorlogsmonument bij de Maasbrug en de kazematten bij Grave. Het monument bevindt zich op een van de cruciale punten van de operatie Market Garden. Het nabijgelegen KazemattenMuseum besteedt uitgebreid aandacht aan deze belangrijke episode van de bevrijding van Brabant in het najaar van 1944. De ligging van het oorlogsmonument in het landschap is uitmuntend. Je kan in één oogopslag alles overzien. Treffend is ook de keuze voor oprichting van het monument langs bestaande wandel- en fietsroutes. Hierdoor wordt het monument opgenomen in een reeks van landschappelijke verhalen en is het monument het hele jaar door toegankelijk voor de (cultuurhistorische) toerist. Niet voor niets ligt vlakbij het monument één van de luisterkeiën van de Liberation Route, waardoor deze plek opgenomen is in een Europees netwerk. Sterk punt van het oorlogsmonument in Grave is dat het breed geïnstitutionaliseerd is in de lokale gemeenschap: De gemeente, Stichting Graeft Voort en het KazemattenMuseum zijn dragende partijen. Het oorlogsmonument draagt in niet geringe mate bij aan de beleving van het omringende landschap.

Uit de vijf genomineerden is het monument 'de Liniecrosser' in Lage Zwaluwe als winnaar aangewezen. Stichting Graeft Voort feliciteert de winnaars van harte en is tegelijkertijd heel blij dat het Graafs oorlogsmonument tot de kleine groep genomineerden heeft behoord.


Raadselachtig glazen flesje (apr. 2012)
Raadselachtig glazen flesje
Raadselachtig glazen flesje

Onlangs is het Graafs Museum in het bezit gekomen van een, in de Graafse wijk De Stoof door Sjaak Lucassen gevonden, flesje.
Dit flesje is van een voor ons onbekend model. Het lijkt op de hals van een fles, maar dat is het zeker niet, want het heeft bij de vervaardiging een gesloten bodem meegekregen.

Het flesje is ongeveer 12,5 hoog, vervaardigd van bruin glas. Op de hals zitten restanten van een afdichting door middel van was of pek. De datering is 17e / 18e eeuw.

Hebt U een idee waarvoor dit flesje gediend heeft, dan zouden wij het zeer op prijsstellen als U ons dat laat weten. e-mail: info@graafsmuseum.nl


Tonny Baumann schenkt drie schilderijen van Frits van der Putten (apr. 2012)
3 door Tonny Baumann geschonken schilderijen
3 door Tonny Baumann geschonken schilderijen

Gravenaar Tonny Baumann heeft een drietal schilderijen, geschilderd door Frits van der Putten, aan het Graafs Museum geschonken.

Voor deze schenking zijn wij hem zeer erkentelijk.

De schilderijen laten (v.l.n.r.) delen zien van de Papengang, de Oliestraat en de Sint Elisabethstraat zoals die er in de dertiger jaren van de vorige eeuw uitzagen.


Familie Toebast schenkt schilderij Frits van der Putten (29 feb. 2012)
Aanbieding schilderij
Frans Toebast (links) biedt schilderij aan
aan Leon Vankan, vice-voorzitter van Graeft Voort

Op 29 februari 2012 heeft Graeft Voort van de heer en mevrouw Frans en Ann Toebast uit Hilversum een prachtig schilderij ten geschenke gekregen. Het stelt de Bronkhorstweg in oud Velp voor en is in 1932 geschilderd door Frits van der Putten direct naar de situatie van toen.
Graeft Voort is zeer dankbaar voor deze schenking, want Velp is in de collectie maar matig vertegenwoordigd en het schilderij is een van de beste die Frits ooit gemaakt heeft.
De moeder van de heer Toebast, Mina van Haren, is opgegroeid op nr. 13. Samen met haar zus Anneke was zij in huis bij hun oom en tante Sjef en Anna Vos-Jansen na het overlijden van hun moeder. Anneke trouwde in 1932 met Wim Opsteeg en ging met hem eerst op nr. 17 en vervolgens op (toen) nr. 32 wonen. Beide huizen, nr. 13 en nr. 17, staan heel duidelijk op het schilderij. Waarschijnlijk was het schilderij een cadeau bij hun huwelijk.
Mina trouwde in 1941 met Albert Toebast en volgde hem naar Beneden-Leeuwen. Daar werden de twee oudste kinderen geboren, onder wie Frans. In 1944 kwam het gezin terug naar Velp, waar het ging wonen op Bronkhorstweg 5. Later trok het in bij Anna Vos-Jansen op nr. 13 en kwam er daar een winkel in textiel, die uitgroeide tot een woninginrichting. De jongste twee broers van de heer Frans Toebast hebben deze zaak eerst verplaatst naar de Rogstraat in Grave en later naar Wijchen. De winkel daar bestaat nog steeds.


Mevr. Haasjes - van den Berg (burgemeester van Grave) schenkt € 1.000 (dec. 2011)
Ontvangen symbolische cheque
Ontvangen symbolische cheque

Mevrouw Sjoukje Haasjes - van den Berg (burgemeester van Grave) heeft afgelopen september aan een golftoernooi voor burgemeesters, genaamd 'Burgomasters', deelgenomen en dat gewonnen.

De hoofdprijs, een door de firma Ricoh ter beschikking gestelde prijs van 1.000 euro, heeft zij vervolgens geschonken aan Stichting Graeft Voort / Graafs Museum met als opdracht deze te besteden aan het project 'De Graafse Canon'.

Door deze schenking is de verwezenlijking van dit project weer een stuk dichterbij gekomen.


Reinwardt Academie start onderzoek t.b.v. verbetering Graafs Museum (21 nov. 2011)
Studenten in gesprek met medewerkers museum
Studenten Reinwardt Academie in
gesprek met medewerkers museum
Vervolgoverleg in kleine groepen
Vervolgoverleg in kleine groepen

Als klein museum dat zich financieel geen beroepskrachten kan permitteren, maar wel als 'geregistreerd museum' kwaliteit moet en wil leveren zijn wij uitermate dankbaar dat het gerenommeerde instituut de Reinwardt Academie bereid is ons advies te geven op gebieden zoals collectiebeleid, conservering, tentoonstellingsbeleid, public relations e.d.

De Reinwardt Academie (Amsterdam) is onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en leidt haar studenten op tot allround erfgoedprofessionals.

Op maandag 21 nov. 2011 kwamen 10 studenten naar Grave om zich een goed beeld te vormen van het museum en kennis te maken met een aantal medewerkers, waarmee vervolgens besproken werd welke doelen door het museum nagestreefd worden en welke prioriteit hebben.
In vervolg op deze dag gaan deze studenten in de komende twee maanden onderzoeken wat de beste werkwijze is om de beoogde doelen te bereiken resulterend in een implementatieplan dat zij op 23 januari a.s zullen presenteren.

Wilt u meer weten over de Reinwardt Academie, klik dan hier.


Rolstoelgebruikers in het Graafs Museum (04 okt. 2011)
De Prins Willem Alexander in Grave
De Prins Willem Alexander in Grave
Rolstoelgebruikers in het Graafs Museum
Rolstoelgebruikers in het Graafs Museum

Het is niet ongebruikelijk als een rolstoelgebruiker ons Graafs Museum bezoekt en wij zouden daar normaliter dan ook nooit op deze plaats melding van maken, maar op dinsdagmiddag 4 oktober was er toch wel iets bijzonders aan de hand.

Toen bezochten namelijk ruim 40 rolstoelgebruikers van de Stichting Wassenaarse Zorgverlening (SWZ) met hun begeleiders het Graafs Museum.
Deze groep ouderen was afkomstig van het schip de Prins Willem Alexander, waarmee ze een cruise van ongeveer een week door Nederland aan het maken waren, waarbij ze ook de stad Grave aandeden.

Omdat het niet praktisch was dit grote aantal als één groep te ontvangen was besloten er twee groepen van ongeveer 20 van te maken die na elkaar het museum bezochten. Bij aankomst bij het museum werden die 20 ook weer in tweeën gesplitst. Iedere groep kreeg een eigen gids mee. De ene groep bezocht eerst het museum terwijl de andere groep ondertussen de gildekamer van de Cloveniers ging bekijken en daarna ruilden ze. Na het eerste twintigtal gebeurde hetzelfde met de volgende groep. De gidsen gaven uitgebreide toelichtingen en gaven antwoord op heel wat vragen waaruit een grote interesse van onze bezoekers bleek.

Wij hopen dat onze bezoekers deze middag net zo genoten hebben als wij en misschien zien wij een aantal van hen nog wel eens terug in ons museum.


Overlijden Henk van Kuppevelt (02 aug. 2011)
Henk van Kuppevelt
Henk van Kuppevelt

Op dinsdag 2 augustus 2011 is Henk van Kuppevelt overleden.

Sinds 1984 was hij als bestuurslid aan Stichting "Graeft Voort" en daarmee aan het Graafs Museum verbonden.

Zijn grote passie was het om met zijn filmcamera alles vast te leggen wat er in Grave op het gebied van geschiedenis en cultuur te zien en beleven was.
Hij was daardoor (samen met zijn camera) een bekende verschijning in Grave.
In de loop der jaren heeft hij uit al zijn filmmateriaal talloze prachtige dvd's samengesteld, die regelmatig in het museum te zien waren als illustratie bij tentoonstellingen.

Het bestuur en de vrijwilligers van Stichting "Graeft Voort" zullen hem missen en leven mee met zijn echtgenote Gerry, zijn familie en vrienden.


De gemeente Grave schenkt een uniek stempelblok aan het museum (24 jun. 2011)
Stempelblok geschonken aan het museum
Het stempelblok van de erepenning

Bij gelegenheid van de heropening van het Graafs Museum ontving het museum van de gemeente Grave het stempelblok waarmee tot 2010 erepenningen van de gemeente Grave werden geslagen. Burgemeester mevrouw S. Haasjes-van den Berg overhandigde dit bijzondere voorwerp aan voorzitter Harry Peppinck.

Deze erepenning werd ingesteld in 1969 en als blijk van grote waardering en erkentelijkheid aan individuele personen of groepen van personen die zich voor de gemeente Grave in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt toegekend. (De erepenning kan ook postuum worden toegekend.)

Op dit stempelblok zijn de John. S. Thompsonbrug (over de Maas), de Hampoort (waarin het Graafs Museum gevestigd is), het wapen van de stad Grave en twee kanonnen te zien.

De vormgeving van de penning werd in 2010 aangepast aan de huisstijl van de gemeente Grave met een duidelijke verwijzing naar de kernen die deel uitmaken van de gemeente Grave.

Vanaf 1969 is er 14 keer een erepenning uitgereikt, o.a. aan het 504e Regiment van de 82e (US) Airbornedivisie.


Harry Peters wordt 'Lid in de orde van Oranje-Nassau' (24 jun. 2011)
Opspelden koninklijke onderscheiding
Harry Peters wordt koninklijk onderscheiden.

De prachtige uitbreiding van het Graafs Museum met een depot en ruim 220 m² expositie- en educatieruimte was nooit tot stand gekomen als architect (en voormalig bestuurslid en voorzitter van Stichting "Graeft Voort") Harry Peters dit niet bedacht, georganiseerd en begeleid had. Door zijn initiatief is er een volwaardig museum ontstaan waarin oud en nieuw gecombineerd worden.

In de moderne nieuwbouw kunnen vanaf heden jaarlijks een aantal wisseltentoonstellingen gehouden worden waarbij alle geëxposeerde objecten fraai uitgelicht kunnen worden. Tegelijkertijd kan in het sfeervolle oude gedeelte van het museum (het uit 1688 stammende poortgebouw), de permanente tentoonstelling over de boeiende geschiedenis van de gemeente Grave uitstekend gepresenteerd worden.

Harry Peters was niet alleen betrokken bij het Graafs Museum, maar ook heel aktief bij Stichting Menno van Coehoorn en nog een aantal andere cultuurhistorisch organisaties. Voor al zijn bijdragen aan het instandhouden van ons cultureel erfgoed werd hij vandaag koninklijk onderscheiden en benoemd tot 'Lid in de orde van Oranje Nassau. De bij deze onderscheiding behorende versierselen zijn hem opgespeld door mevrouw S. Haasjes-van den Berg, burgemeester van de gemeente Grave.


De educatieruimte wordt 'Tom Hamerszaal' (24 jun. 2011)
Heropening van het Graafs museum
Dhr. en mevrouw Hamers poseren
voor de 'Tom Hamerszaal'

Door de nieuwbouw ging een lang gekoesterde wens van het bestuur van Stichting "Graeft Voort" in vervulling. Die wens hield in dat er in het Graafs Museum een educatieruimte moest komen waar met behulp van moderne apparatuur (o.a. een digitaal schoolbord) lessen en presentaties konden worden gegeven over de boeiende geschiedenis van de stad Grave, de kerkdorpen Escharen, Gassel en Velp etc. voor scholieren, heemkundekringen en andere geïnteresseerden.

Natuurlijk moest die prachtige educatieruimte een passende naam krijgen. Besloten werd de zaal te vernoemen naar één van de oprichters van Stichting "Graeft Voort". Een man die zich al heel lang bezig houdt met het verzamelen van kennis over de geschiedenis van de stad en de gemeente Grave en die die kennis altijd graag aan anderen doorgaf. Die man was en is Tom Hamers.

Daarom werd vandaag de educatieruimte omgedoopt tot 'Tom Hamerszaal'.


Heropening museum na uitbreiding expositieruimte (24 jun. 2011)
Heropening van het Graafs museum
Heropening van het Graafs museum

Nadat het Graafs Museum (voor ons gevoel veel te) lang gesloten is geweest omdat het uitgebreid werd met een prachtige nieuwe expositieruimte voor de wisseltentoonstellingen, de inrichting daarvan en de herinrichting van de ruimte voor de permanente tentoonstelling, kon vandaag eindelijk het Graafs Museum heropend worden.

Die heropening werd gezamenlijk verricht door mevrouw S. Haasjes-van den Berg, burgemeester van de gemeente Grave en mevrouw Brigite van Haaften-Harkema, gedeputeerde voor Cultuur van de provincie Noord-Brabant.
Nadat de burgemeester d.m.v. het wegtrekken van de Graafse vlag van de voordeur de toegang tot het museum vrij gemaakt had opende de gedeputeerde met een sleutel de toegangsdeur tot het Graafs Museum.


Het Graafs Museum krijgt de status van 'geregistreerd museum' (24 jun. 2011)
Onthulling bord 'geregistreerd museum'
Onthulling bord 'geregistreerd museum'
Het bord 'geregistreerd museum'
Het bord 'geregistreerd museum'

Op 3 juni 2011 werd het Graafs Museum een 'geregistreerd museum' door opname in het 'Nederlands museumregister'. Om in dit register opgenomen te kunnen worden moet een museum aan een groot aantal kwaliteitseisen betreffende beheer en behoud van de collectie voldoen, die o.a. betrekking hebben op de registratie, conservering, klimaatbeheersing en beveiliging van haar collectie.
Dit predicaat 'geregistreerd museum' is een hooggewaardeerde kwaliteitskeurmerk dat aangeeft dat het Graafs Museum, alhoewel het door vrijwilligers wordt gerund, een professioneel georganiseerde organisatie is.

Op vrijdag 24 juni 2011 heeft de Graafse burgemeester mevrouw S. Haasjes-van den Berg het bordje onthuld dat als bewijs van deze registratie aan het museum mocht worden aangebracht.


Overlijden Geert Verbeeten (23 jun. 2011)

Op donderdag 23 juni 2011 is Geert Verbeeten overleden.
Als vrijwilliger was Geert o.a aan het Graafs Museum verbonden als suppoost.
Wij wensen alle familie en vrienden van Geert veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.


Eigen logo voor Graafs Museum (jun. 2011)
Logo Graafs Museum
Logo Graafs Museum

Het Graafs Museum is een initiatief van Stichting "Graeft Voort" en heeft als zodanig altijd het logo van de Stichting gebruikt. Met ingang van juni 2011 heeft het museum een eigen, door Weijsters & Kooij vormgevers uit Grave ontworpen logo.


Overlijden Liesbeth Caron-van Haren (10 jun. 2011)

Tot ons verdriet ontvingen wij bericht van het overlijden, op vrijdag 10 juni j.l., van Liebeth Caron.
Voor Liesbeth ziek werd was zij bij vele Graafse organisaties en evenementen betrokken. Eén van haar vele bezigheden was dat zij als vrijwilliger suppoost was bij ons museum.
Wij zullen Liesbeth missen en leven mee met allen die haar na stonden.


Soms hebben blinden een streepje voor (29 sep. 2010)
Rondleiding voor blinden
Rondleiding voor blinden

Wij zijn niet gewoon om op deze plaats aandacht te schenken aan rondeidingen die in het Graafs Museum voor groepen georganiseerd worden. Rondleidingen zijn tenslotte voor ons (en vrijwel ieder ander museum) de gewoonste zaak van de wereld.

Deze keer maken wij echter een uitzondering omdat in dit geval alle vitrines open gingen en de bezoekers de vaak heel breekbare voorwerpen zelf in hun handen mochten nemen en betasten. Dat dit mocht en zij dus een streepje voor hadden op andere bezoekers vonden ze prachtig.

Deze groep bezoekers aan de tentoonstelling 'De onderste steen boven', bestond uit blinden, die door Martien Koolen werden rondgeleid terwijl hij enthousiast over de passie van zijn leven (de archeologie) vertelde.


Concept Graafse canon voor scheidende burgemeester (23 sep. 2010)
Concept Graafse canon voor scheidende burgemeester
Leon Vankan biedt de concept-canon aan aan mevr. Delissen

Klik HIER om de concept Graafse canon (PDF bestand)
in een nieuw venster te openen.

Op 23 september 2010 heeft mevr. W.J.G. Delissen-van Tongerlo in het Palazzotheater (Grave) afscheid genomen als burgemeester van de gemeente Grave.
Enige tijd geleden had zij al te kennen gegeven ter gelegenheid van dit afscheid geen persoonlijke cadeau's te willen ontvangen, maar dat ze het zeer op prijs zou stellen als mensen/instellingen die haar toch een plezier willen doen een financiële bijdrage zouden geven voor het tot stand komen van een, door Stichting "Graeft Voort" samen te stellen, Graafse canon.

In een 'canon' wordt de historische en culturele geschiedenis van een stad, streek of land, naar thema gegroepeerd gepresenteerd. Voor een ieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van zijn of haar woonomgeving, voor het onderwijs en voor toeristen is een canon een zeer toegankelijke bron van informatie.

Het is de bedoeling dat, zodra de financiering geheel rond is, specialisten worden aangetrokken om de verschillende vensters van de Graafse canon te schrijven. Daarbij worden inwoners van de gemeente Grave in de gelegenheid gesteld om suggesties te doen betreffende de onderwerpen die in de canon zullen worden opgenomen. Zodra deze gereed is wordt de canon in boekvorm uitgegeven.

Leon Vankan, waarnemend voorzitter van Stichting "Graeft Voort", heeft aan mevrouw Delissen op deze afscheidsavond een 2,5 meter lange en 50 cm hoge rol overhandigd waarop vijftig mogelijke vensters van de canon zijn afgebeeld. Ieder venster wordt op de rol vertegenwoordigd door een representatieve foto en een korte toelichtende tekst.

Dit concept voor de Graafse canon is samengesteld door Stichting "Graeft Voort". De grafische vormgeving van de rol is verzorgd door Weijsters & Kooij vormgevers, Grave.


Overlijden Peter Hendriks (31 mei 2010)
Peter Hendriks
Peter Hendriks

Op 31 mei 2010 is Peter Hendriks voorzitter van Stichting "Graeft Voort" (en daarmee van het Graafs Museum) na een kort ziekbed overleden.
Zijn medebestuursleden en de vrijwilligers van het museum zullen hem missen.


Nieuwe aanwinsten museum (12 dec. 2009)
Plaquette Johannes Wier
Plaquette Johannes Wier

Het Graafs Museum ontving uit handen van burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo een fraaie plaquette die zij in Tecklenburg verworven had. In die Duitse stad werd enige tijd geleden herdacht dat 420 jaar geleden, de in Grave geboren arts Johan Wier, die in Tecklenburg gewoond en gewerkt heeft (Hij noemde zich daar Johannes Weyer) gestorven is.
Johan Wier was een vurig bestrijder van de heksenverbranding en hij wordt ook wel de grondlegger van de psychiatrie genoemd.

Op deze plaquette (12 cm hoog, 11 cm breed) zijn de volgende teksten aangebracht:
Voorzijde: 420.Todestag 2008 - Johannes Weyer, 24.2.1515/16? Grave a.d.Maas, Arzt - 24.2.1588 in Tecklenburg, Aktiver gegner der hexenverfolgungen - De Praestigiis daemonum 1563
Achterzijde: Johannes Weyer Medizinische schriften 1661 gesammelt in "Opera omnia" herausgegeben. Darin weiter bemerkenswert: • 'De commentitiis jejuniis' 1577 über das betrügerische fasten junger mädchen.anarexia nervosa.magersucht • werk über skorbut mit herausstellung d.wirksamen heilmittels: Das gemeine löffelkraut (cochlearia officinalis)

Op deze zelfde dag ontving het museum van de familie Hondong een tweetal mooi bewerkte krissen die Jan Hondong van zijn reizen naar Indonesië heeft meegebracht.


Opening tentoonstelling over Jan Hondong en de 'Snip' (12 dec. 2009)
Rob Alferink bereidt het ophangen (in het museum) voor van het door hem gebouwde model van de 'Snip'
Rob Alferink bereidt het ophangen
(in het museum) voor, van het door hem
gebouwde model van de 'Snip'

Op zaterdag 12 dec. 2009 werd onder grote belangstelling de toonstelling 'Pioniers in de lucht' Jan Hondong en de Snip naar Curaçao, 1934 geopend door Jan Reffeltrath (piloot) en Carla Peters (stewardess).
Zij onthulden eerst het tekstbord onder het voor het museum geplaatste silhouet van de 'Snip'. Dit silhouet heeft vele jaren op de gevel van de nu verdwenen bakkerij van diezelfde naam gestaan en dient nu als blikvanger voor de wisseltentoonstelling. Daarna onthulden zij de bij de tentoonstelling behorende affiche.
Vervolgens werden in de Gildenkamer van de Cloveniers diverse toespraken gehouden en de nieuwste museumbrochure (Nr. 8) getiteld 'De legendarische vlucht van de Snip' gepresenteerd.
Daarna werd de tentoonstelling bezocht, waarbij het model dat Robert Alferink van de Snip gebouwd heeft (spanwijdte ca 2 meter) grote lof oogste.
Bij de opening was een groot aantal familieleden van Jan Hondong aanwezig.


1000ste bezoeker Komt dat zien! (23 aug. 2009)
Mevr. Van Loon, de 1000ste bezoeker Komt dat zien!
Mevr. Van Loon, de 1000ste bezoeker van
de tentoonstelling Komt dat zien!

Op zondag 23 aug. 2009 ontving de tentoonstelling Komt dat zien! mevr. Van Loon uit Oss als haar 1000ste bezoeker. Om dit niet ongemerkt voorbij te laten gaan ontving zij als geschenk het prachtige boek 'De stamboom van Sensis' en een dvd met een film over de geschiedenis van het blindenwezen in Grave.

Op bijgaande foto ziet u hoe Jan Timmermans (bestuurlid Stichting "Graeft Voort") aan mevr. Van Loon het boek overhandigt, terwijl Rinus Rijk (gids) aandachtig toehoort.


Aankoop schilderij (31 jul. 2009)
Olieverfschilderij door Xeno Munninghoff
Olieverfschilderij door Xeno Munninghoff

Dankzij een aanzienlijke financiële bijdrage van de gemeente Grave is aan de collectie van het Graafs Museum een door Xeno A.F.L. Munninghoff (1873-1944) geschilderd doek toegevoegd.

Dit schilderij (olieverf op doek) waarop een deel van de St. Elisabethstraat in Grave te zien is, met op de achtergrond de St. Elisabethskerk, is vermoedelijk omstreeks 1920 vervaardigd en valt op door z'n heldere kleuren.


Bestuurswisseling / erelidmaatschap (13 jul. 2009)
Harry Peters onthult de nieuwe zaalnaam
Harry Peters onthult de nieuwe zaalnaam

Op 9 juli 2009 is Harry Peters afgetreden als voorzitter van de Stichting "Graeft Voort". In afwachting van de benoeming van een nieuwe voorzitter neemt vice-voorzitter Peter Hendriks de voorzitterstaken op zich.

Tijdens de kwartaalvergadering van het algemeen bestuur is aftredend voorzitter Harry Peters benoemd tot erelid van Stichting "Graeft Voort". Hij ontvangt dit erelidmaatschap uit erkentelijkheid voor zijn buitengewone bijdrage aan het ontwerpen, plannen en begeleiden van de verbouwing van de Hampoort tot Graafs Museum (2005), de bouw van de depot- en vergaderruimte (2009) en de toekomstige uitbreiding van de museumruimte.
Als extra eerbetoon zal de vergader/werkruimte in het nieuwe depot zijn naam dragen en 'Harry Peters Zaal' heten.


Overlijden Jean Laguette (06 jun. 2009)
Jean Laguette
Jean Laguette

Op 6 juni 2009 is Jean Laguette mede-oprichter van Stichting "Graeft Voort" en de stichting Militaire Traditiekamer Grave overleden.
Wij zullen hem missen.


Schenking schilderij door Anthonie van de Wardt (04 jun. 2009)
Schenking van het schilderij 'Carnaval'
Schenking van het schilderij 'Carnaval' door
Anthonie v.d. Wardt (midden) aan Harry Peters (rechts)

Vandaag heeft in gallery & studio 'The House of Arts' (Grave) beeldend kunstenaar en schrijver Anthonie van de Wardt een door hem vervaardigd schilderij aan het Graafs Museum geschonken.
Het schilderij (olieverf op paneel) is getiteld 'Carnaval' en toont naast een met z'n arm zwaaiende carnavalsvierder, getooid met een zeer kleurige hoed, de Sint Elisabethskerk en een aantal bomen.

Anthonie van de Wardt, die sinds een jaar of zes in Grave woont, lichtte zijn schenking aan het Graafs Museum tijdens een korte speech toe. Hij vertelde dat hij altijd al de wens gekoesterd had om onsterfelijk te worden en dat hij tot de conclusie was gekomen dat dat doel prima bereikt kan worden door een plekje te krijgen in een museum.
Harry Peters (voorzitter van Stichting "Graeft Voort" en daarmee ook van het Graafs Museum) nam het schilderij, namens het museum met genoegen in ontvangst en vermeldde in zijn dankwoord er voor te zullen zorgen dat het schilderij daar een mooi plekje krijgt.


Opening tentoonstelling 'Komt dat zien!' en presentatie jubileumboek (26 mei 2009)
Peter Beijers spreekt de genodigden toe
Peter Beijers spreekt de genodigden toe
(Op de tafels het boek 'De stamboom van Sensis')

Onder grote belangstelling is vandaag in de hal van de Hampoort de tentoonstelling 'Komt dat zien!' geopend. Deze tentoonstelling is gewijd aan 150 jaar zorg en onderwijs in Grave voor blinden en slechtzienden. De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met Sensis en bestaat uit drie delen, nl. een expositie in het Graafs Museum, een rondwandeling door Grave en een expositie in een van de gebouwen van Sensis.

Na een kort welkomswoord door Harry Peters (voorzitter van Stichting "Graeft Voort") werd de verdere ceremonie door Peter Beijers (voorzitter Raad van Bestuur Sensis) namens het jubilerende Sensis geleid. De officiële opening bestond uit het loslaten van 150 vlinders (het logo van Sensis is een vlinder).

Tijdens de de opening van de tentoonstelling werd ook het boek 'De stamboom van Sensis' gepresenteerd. In dit boek wordt de geschiedenis beschreven van de instituten Sint Henricus en De Wijnberg in Grave en hun nazaten. De eerste drie exemplaren werden overhandigd aan Rinus Rijk, Hans Ouwerkerk (voorzitter VGN) en burgemeester mevr. W. Delissen - van Tongerlo.

Na de opening van de tentoonstelling en de boekpresentatie hebben de genodigden een bezoek gebracht aan het Graafs Museum en de Sensis-expositie en onder leiding van blinde gidsen de rondwandeling door Grave gemaakt.


Bouw depot en vergaderruimte (mrt. 2009)
Bouwbord bij de Hampoort
Bouwbord bij de Hampoort

Begin maart 2009 is begonnen met het bouwen (in de kapconstructie van de Hampoort) van een depot en vergaderruimte voor het Graafs Museum.
Het ontwerp voor deze verbouwing is gemaakt door H.J.L. Peters architect BNA (Gassel), die ook de leiding over de uitvoering heeft.
Naar verwacht zullen de werkzaamheden medio 2009 gereed zijn.

Het depotgedeelte zal aan alle eisen, die heden te dage aan een gecertificeerd museum worden gesteld (klimaatbeheersing, veiligheid e.d.), voldoen.
De vergaderruimte zal, door de Stichting "Graeft Voort", tevens gebruikt worden als studeer- en werkruimte.

Deze uitbreidingswerkzaamheden zijn mogelijk geworden dankzij financiële bijdragen van de gemeente Grave, Erfgoed Brabant en diverse sponsoren (zie lijst in het museum).

Na voltooiing van deze werkzaamheden is het de bedoeling om op zo kort mogelijke termijn ook te komen tot uitbreiding (ruimschootse verdubbeling) van de expositieruimte van het museum. Die uitbreiding is noodzakelijk om (nog) meer aansprekende tentoonstellingen te kunnen organiseren en daardoor een groter publiek te trekken. De plannen in die richting bevinden zich al in een vergevorderd stadium.

Klik << hier >> voor een fotoverslag van de verbouwing.


Vriendendag 2008 (20 dec. 2008)
Het gure regenachtige weer weerhield een deel van onze 'Vrienden van het Graafs Museum' (donateurs) niet om de jaarlijkse 'vriendendag' te bezoeken en daar hebben ze geen spijt van gehad. Binnen was het warm en gezellig.
Er was alle gelegenheid om de huidige wisseltentoonstelling over onze aanwinsten rustig en met deskundige toelichting te bekijken en met elkaar te praten terwijl we van koffie en/of een glas wijn genoten.


Incorporatie Militaire Traditiekamer Grave (dec. 2008)
De stichting Militaire Traditiekamer Grave (MTG) werd in 1997 opgericht met als voornaamste doel 'het levend houden van de Graafse krijgsgeschiedenis over de periode 1936-1997'. De MTG richtte zich hierbij in het bijzonder op de gebeurtenissen die plaatsvonden rond de beide brugkazematten (gelegen ten westen van de zuidelijke oprit naar de John S. Thompsonbrug), in de periode 1936-1944.
Dit werd o.a. gedaan door openstelling voor het publiek van de kazematten (waarin aan deze historische gebeurtenissen gerelateerde zaken worden geëxposeerd) en het beheren van het bevrijdingsmonument bij de brug.

Een belangrijke reden voor deze incorporatie (per 1 jan. 2009) is dat ook de Stichting "Graeft" Voort (StGV) zich met de Graafse krijgsgeschiedenis bezig houdt en er dus sprake is van doublures.
De MTG wordt opgenomen in de door StGV nieuw gevormde 'Commissie militaire geschiedenis'. Deze commissie gaat zich bezighouden met de gehele militaire geschiedenis van Grave, dus van de vroegste tijden tot heden.


Bruikleenovereenkomst gemeente Grave (18 okt. 2008)
Tekening bruikleenovereenkomst
Ondertekening bruikleenovereenkomst
Peter Hendriks (l), Hans Bos (r)

Tijdens de opening van de tentoonstelling Het Graafs Museum als 'Huis van Bewaring' werd door het tekenen van een overeenkomst bekrachtigd dat de gemeente Grave een groot aantal historische voorwerpen in langdurig bruikleen heeft gegeven aan Stichting "Graeft Voort".
Namens het gemeentebestuur ondertekende wethouder Hans Bos het document en namens de stichting vicevoorzitter Peter Hendriks.
Voorwerpen die de stichting in bruikleen ontvangen heeft zijn o.a. gravures, schilderijen, penningen, serviesgoed en tafellinnen.


Vriendendag 2007 (15 dec. 2007)
Voor de 'Vrienden van het Graafs Museum' (donateurs) werd op deze dag in het museum een gezellige bijeenkomst gehouden.
Na enkele korte toespraken was er onder het genot van een hapje en drankje gelegenheid om de lopende tentoonstelling te bekijken en verder gezellig met elkaar te praten.
Tijdens dit feestelijke gebeuren presenteerde de heer Cees Ketterings het door hem geschreven boekje 'Grave in de eerste helft van de twintigste eeuw' aan het aanwezige publiek. (Voor informatie over dit boekje zie de pagina Museumwinkel)


Koninklijke onderscheiding voor Leny van Lieshout (14 dec. 2007)
Gedecoreerde Leny van Lieshout met burgemeester Delissen
De gedecoreerde Leny van Lieshout
en burgemeester Delissen

Tijdens de viering van het 30-jarig bestaan van de Stichting "Graeft Voort" heeft mevrouw Delissen, burgemeester van Grave, namens de Koningin Leny van Lieshout benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en haar de daarbij behorende versierselen opgespeld. Deze onderscheiding heeft zij verdiend o.a. door haar langdurige en grote inzet op cultuurhistorisch gebied en haar vrijwilligerswerk.
Achtereenvolgens is zij jarenlang secretaris en voorzitter geweest van de Stichting "Graeft Voort", daarnaast was zij raadslid van de Graafse PvdA en van haar hand zijn vele doorwrochte publicaties verschenen betrekking hebbende op historische onderwerpen betreffende de stad Grave.


30-jarig bestaan van de Stichting "Graeft Voort" (14 dec. 2007)
Viering 30-jarig jubileum Stichting Graeft Voort
Viering 30-jarig jubileum Stichting "Graeft Voort"

Dertig jaar geleden werd de Stichting "Graeft Voort" opgericht en dit feit werd vandaag door het bestuur, vrijwilligers en genodigden gevierd.
Het officiële gedeelte van het programma bestond uit toespraken door voorzitter Harry Peters die o.a. een samenvatting gaf van de 30-jarige geschiedenis van het Graafs Museum en door burgemeester Delissen die de Stichting feliciteerde en dankte voor haar bijdrage aan het toeristische en culturele leven van de stad Grave.
Vervolgens werden de aftredende bestuursleden Tom Hamers, Kees Goossens en Theo Mutsaers geëerd, waarbij Tom Hamers als één van de oprichters van de Stichting, bovendien tot erelid werd benoemd. Ook Martien Koolen wiens archeologische verzameling de basis vormde voor het Graafs Museum werd in het zonnetje gezet.
Tenslotte volgde een ongedwongen gezellig samenzijn.


Schilderij in langdurig bruikleen verkregen (27 okt. 2007)
G.W. Lovendaal kunstwerk
Vaas met rododendrons
door Albert Arens

De Stichting "Graeft Voort" streeft ernaar om van Graafse kunstenaars minimaal één werk voor haar collectie te verwerven.
Onlangs heeft kunsthandelaar Anja van den Berg uit Lelystad een schilderij van Arens op de markt gebracht. Dat was het eerste werk van Arens dat bij "Graeft Voort" bekend was. Toen de Stichting "Graeft Voort" belangstelling toonde, maar tegelijkertijd aangaf over weinig middelen te beschikken, was Anja van den Berg zo vriendelijk om het schilderij in langdurig bruikleen te geven aan "Graeft Voort".
Een bijzonder aardige geste van deze kunsthandelaar!!


Museumbrochure 6 - G.W. Lovendaal (1847-1939) (22 sep. 2007)
G.W. Lovendaal kunstwerk
G.W. Lovendaal kunstwerk

Op 22 sep. 2007 werd in de Boreel de Mauregnaultstraat in Grave, een door Jan Ketterings vervaardigd kunstwerk onthuld ter nagedachtenis aan G.W. Lovendaal.

Op deze zelfde dag werd in het Graafs Museum de tweedelige, door Jan Timmermans geschreven museumbrochure 6 getiteld G.W. Lovendaal (1847-1939) gepresenteerd.
In het eerste deel daarvan beschrijft hij het leven en werken van deze beroemde Graafse dichter, letterkundige, kunstschilder en leraar. Het tweede deel bevat een selectie uit de door Lovendaal geschreven gedichten en verzen.
(Prijs: zie de pagina 'Museumwinkel')


Museumbrochure 5 - Luitenant-kolonel Ad Kanters (05 mei 2007)
Ad Kanters
Ad Kanters

Vandaag, op bevrijdingsdag 2007, is museumbrochure 5 gepresenteerd. De volledige titel van deze brochure luidt: 'Luitenant-kolonel Ad Kanters (1910-1987) De enige Graafse Engelandvaarder'.
In dit door Jan Timmermans geschreven boekje vindt u in woord en beeld de belangrijkste lotgevallen van de in Grave geboren Ad Kanters.
Na een compacte inleiding over de tijd vanaf zijn geboorte totdat hij besloot om uit het door de Duitsers bezette Nederland naar Engeland te vluchten, volgt een uitgebreid verslag van zijn lange reis die hem via o.a. Zwitserland, Spanje, het Caraïbisch Gebied en Canada naar Engeland bracht. Vervolgens leest u over zijn verdere militaire carrière en tenslotte in het kort over de periode daarna.
(Prijs: zie de pagina 'Museumwinkel')


Onderscheidingen voor 2 bestuursleden van Graeft Voort
Bij de jaarlijkse 'lintjesregen' werd Jan Timmermans benoemd tot 'lid in de orde van Oranje Nassau'. De daarbij behorende versierselen werden hem opgespeld door burgemeester mevr. Wilma Delissen. Deze koninklijke onderscheiding ontving hij voor zijn jarenlange werk op cultuurhistorisch gebied voor de stad Grave.
Enkele dagen later ontving Martien Koolen de 'bronzen legpenning 2007' van de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland (AWN) uit handen van de algemeen voorzitter van de AWN Jeroen ter Brugge. Martien Koolen ontving deze penning als waardering voor zijn zeer deskundige werk als amateur-archeoloog in Grave en de wijde omgeving, en zijn vele publicaties en lezingen over geschiedenis en archeologie.


Buitenvitrine (28 apr. 2007)
Buitenvitrine
Buitenvitrine

Tegelijkertijd met de opening van de tentoonstelling 'Goed Gemutst' over de Brabantse poffers werd een buitenvitrine in gebruik genomen. In deze vitrine die op de stoep voor de gevel van ons museum staat kunnen passanten voortaan lezen aan welk onderwerp op dat moment onze wisseltentoonstelling gewijd is, wat de openingstijden en de entreeprijzen van het museum zijn en andere aankondigingen.


Stratenboek Oliestraat oost - Prinsenstal (16 mrt. 2007)
Harry Peters overhandigt aan Ben Wouters het boek Oliestraat oost - Prinsenstal
Harry Peters (links) overhandigt
aan Ben Wouters het boek
Oliestraat oost - Prinsenstal

Vrijdag 16 maart 2007 werd het door de Stichting "Graeft Voort" gedane historisch onderzoek naar de geschiedenis van de bebouwing van het gebied waar nu nog zorgcentrum Maaszicht gelegen is afgerond door de aanbieding van het resultaat van dit onderzoek in boekvorm aan Ben Wouters (direkteur van Woonmaatschappij Maasland).
Het historisch onderzoek werd uitgevoerd in opdracht en ten behoeve van Woonmaatschappij Maasland, met het oog op de herinrichting van dit gebied na de verhuizing van het zorgcentrum naar het Wisseveld. Er wordt naar gestreefd om voor de nieuwe bebouwing rekening te houden met de voorgeschiedenis van dit gebied.
In dit boek (geïllustreerd, 129 pagina's) dat via onze museumwinkel te koop is vinden belangstellenden heel veel historische informatie over bouw, verbouw, sloop, samenvoeging en splitsing van de panden, namen van huizen, vroegere eigenaren en de beroepen die ze uitoefenden en nog veel meer over de periode 1640 - 2007. Het boek is voorzien van uitgebreide registers die opzoeken zeer eenvoudig maken.
(Prijs: zie de pagina 'Museumwinkel')


Jean Laguette benoemd tot erelid (14 dec. 2006)
Jean en Corinne Laguette
Jean Laguette en zijn echtgenote Corinne
tijdens zijn benoeming tot erelid

Op donderdag 14 dec. 2006 werd Jean Laguette, tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Graafs Museum, benoemd tot erelid van de Stichting "Graeft Voort".

Dit blijk van waardering werd hem verleend voor al zijn inspanningen gedurende de afgelopen 29 jaar voor de Stichting "Graeft Voort" en het Graafs Museum.

Gedurende die lange periode heeft hij bij de Stichting diverse bestuursfunkties bekleed, in het museum suppoostdiensten verricht, enkele geschiedkundige boekwerkjes geschreven en vele andere aktiviteiten ontplooid om de geschiedenis van Grave en haar inwoners bij een breder publiek bekendheid te geven.


Projectdag Graafs Merletcollege (07 nov. 2006)
Door Merlet scholieren gemaakte affiches
Door Merlet scholieren gemaakte affiches

Op dinsdag 7 nov.2006 ontving het Graafs Museum een groot aantal scholieren (klassen svh1c, sht1d en sht1e) van het Graafse Merletcollege, in het kader van de door de school gehouden 'projectdag'.
Deze projectdag had als thema de stad Grave en haar historie.

Onderdelen van deze dag waren naast het bezoek aan ons museum, een rondleiding door de oude stad en een Digitale toets. Verder werd er uitleg gegeven over wat er nodig is om een website zoals die van het Graafs Museum te maken.

Naast bovenstaande aktiviteiten, kregen de leerlingen de opdracht om een ontwerp te maken voor een affiche waarmee Grave aangeprezen wordt als cultureel/historische stad.
Het creatieve resultaat van deze opdracht ziet u hiernaast.


Graafse archievenreeks (28 okt. 2006)
Archievenreeks deel 1
Archievenreeks
deel 1

Op 28 okt. 2006 is het eerste deel van de Graafse archievenreeks uitgebracht, waarin mevrouw Leny van Lieshout 'een cohier van de verponding uit 1697/1811' beschrijft. Dit cohier diende ten behoeve van de heffing van belasting op onroerende goederen en bevat namen van eigenaren, bewoners, panden en de waarde daarvan.

Mede dankzij de duidelijke toelichting en het uitgebreide register kunt u hierin gemakkelijk veel historische informatie vinden.
(Prijs: zie de pagina 'Museumwinkel')


Museumbrochure 4 (28 okt. 2006)
Museumbrochure 4
Museumbrochure
nr. 4

Vanaf 28 okt. 2006 is in de museumwinkel museumbrochure 4 - Militaire kazernes in de Graafse binnenstad (2 delen) verkrijgbaar.

In deze rijk geïllustreerde, door mevrouw Leny van Lieshout geschreven, brochure behandelt zij een nooit eerder beschreven aspect van de militaire geschiedenis van Grave, nl. de bouwgeschiedenis van de militaire kazernes, die in de binnenstad van Grave werden gebouwd in verband met de legering van militairen, tussen ca. 1600 en heden.
(Prijs: zie de pagina 'Museumwinkel')


Vriendendag 2006 (28 okt. 2006)
Bezoekers aan de vriendendag 2006
Bezoekers aan de vriendendag 2006

Op zaterdag 28 okt. 2006 werd in het Graafs Museum de eerste 'vriendendag' gehouden.

Op deze dag, die we in de toekomst jaarlijks willen organiseren, ontvingen wij een groot aantal 'vrienden van het Graafs Museum' (donateurs) in de Hampoort.

Na de ontvangst met koffie en cake waren zij getuige van de presentatie van Museumbrochure 4 en deel 1 van de Graafse archievenreeks.

Daarna was er uitgebreid de tijd om de vaste collectie van het museum en de tentoonstelling Grave(n) in archieven te bekijken.Museumwinkel Laatst gewijzigd: 27-mrt-2018 Aktiviteitenagenda