Brugkazemat 'Grave noord'

Beschrijving
Brugkazemat 'Grave noord'
Brugkazemat 'Grave noord'

Deze kazemat werd in 1936 voor 19.650 gulden (€ 8.917) gebouwd naar een ontwerp van de Dienst der Genie in Nijmegen en behoort tot het type 'B'.
De buitenmaten van het gebouw zijn 6.5 x 5.7 meter. De muren zijn van gewapend beton en hebben een dikte variërend van 80 tot 150 cm. Het dak en de fundering zijn 80 cm dik.
De kazemat telt twee verdiepingen en is op de bovenste voorzien van schietgaten die konden worden afgedekt met 6 cm dikke pantserplaten.
De bewapening bestond uit een 5 cm PAG-kanon (vervaardigd door machinefabriek Hembrug) en een zware watergekoelde mitrailleur type M'08.16 Schwarzlose, kaliber 7.9 mm.
Tot de verovering door de Duitsers in 1940 viel deze kazemat onder de verantwoordelijkheid van het Korps Politietroepen, waarvan een ca. 70 man sterk detachement gelegerd was in een barak aan de Elftweg, Grave. De kazemat werd permanent bemand door ca. 9 man.

Tentoonstelling
De vlag hangt uit
De vlag hangt uit ten teken
dat de kazemat te bezichtigen is.

In kazemat noord wordt een beeld gegeven van de situatie op 10 mei 1940 en wat er tijdens de voorafgaande mobilisatie en bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog in Grave gebeurde.

Voor meer informatie zie ook: www.graafskazemattenmuseum.nl.

Brugkazemat 'Grave noord' met uitzicht op de Maasbrug
Brugkazemat 'Grave noord' met uitzicht op de Maasbrug

Wisseltentoonstelling Laatst gewijzigd: 27-jun-2015 Tentoonstelling kazemat zuid